W niedzielę (24 sierpnia) odbędzie się w Lidzbarku Warmińskim finał regionalny konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla”.
Gotowanie „na żywo” na oczach widzów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury turystów. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem samorząd województwa warmińsko-mazurskiego skutecznie w kilkunastu miastach na Warmii i Mazurach realizuje wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”.
Przekrój organizowanych w ramach kalendarza zmagań konkursowych jest szeroki: dotyczy potraw z dziczyzny, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego i wołowego, ryb, mąki, mleka, ziemniaków oraz runa leśnego. Surowce stosowane do przygotowywania potraw zostały wyhodowane lub wytworzone w regionie przez lokalnych producentów.
Kulminacją zmagań kucharzy będzie finał regionalny konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla” organizowany 24 sierpnia przy ul. Powstańców Warszawy w Lidzbarku Warmińskim. Spotkają się tam laureaci poszczególnych konkursów. Jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka wyłoni najlepszą regionalną potrawę 2014 roku, zarówno w kategorii kucharze zawodowi jak i amatorzy.
Kulminacją zmagań kucharzy będzie finał regionalny konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla” organizowany 24 sierpnia przy ul. Powstańców Warszawy w Lidzbarku Warmińskim. Spotkają się tam laureaci poszczególnych konkursów. Jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka wyłoni najlepszą regionalną potrawę 2014 roku, zarówno w kategorii kucharze zawodowi jak i amatorzy.
W konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” do rywalizacji staną natomiast wytwórcy produktów prezentując:
• produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody
• produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami
• regionalne napoje alkoholowe
• produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody
• produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami
• regionalne napoje alkoholowe
Do udziału w tym konkursie organizatorzy zapraszają również przedsiębiorców, rzemieślników, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły, osoby fizyczne oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich z terenu naszego województwa.
Relacja z konkursów transmitowana będzie on-line na stronie warmia.mazury.pl.
Regionalne produkty będą do nabycia podczas organizowanego w trakcie imprezy „Kiermaszu żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej” pochodzącej od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle”.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko–Mazurskiego oraz Gmina Miejska Lidzbark Warmiński.
Finał regionalny konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla”
24 sierpnia (niedziela), godz. 10
ul. Powstańców Warszawy, Lidzbarku Warmińskim
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez