Regionalny Festiwal Runa Leśnego

2014-09-02 14:15:45 (ost. akt: 2014-09-02 14:16:35)
Inne Pisz 6 września 2014
Regionalny Festiwal Runa Leśnego

Autor zdjęcia: mat. prasowe

Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary. To prawdziwy raj dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek. Produkty te będą królowały podczas „Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego”, który odbędzie się 6 września 2014 r. w Piszu.

Borowiki, kurki i podgrzybki będą podstawą do przygotowywania potraw podczas rywalizacji w konkursie „Na najlepszą potrawę z grzybami” zarówno kucharzy zawodowych jak i amatorów kulinarnych zmagań. W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszą zupę grzybową”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw.

Zmagania kucharzy będzie można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line, na stronie internetowej www.warmia.mazury.pl.

W „Konkursie nalewek leśnych” do rywalizacji staną pasjonaci domowych wyciągów
z leśnych owoców, kwiatów i ziół. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.

Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, w tym z runa leśnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.

mat. prasowe


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB