Dwa barszcze i piernik. Polsko-ukraiński piknik kulinarno-kulturalny

2015-08-06 11:34:06 (ost. akt: 2015-08-06 11:41:02)
W plenerze Gutkowo 7 sierpnia 2015
Dwa barszcze i piernik. Polsko-ukraiński piknik kulinarno-kulturalny

Autor zdjęcia: mat. organizatora

Zapraszamy na niezwykłe wydarzenie kulinarne: polsko-ukraiński piknik organizowany w malowniczej kozackiej stanicy Ataman w Gutkowie. Posmakujemy dwóch tak bliskich sobie, ale jednak różnych kuchni. Do polskiego i ukraińskiego barszczu dodamy toruńskiego piernika i wiele tradycyjnych przysmaków z Warmii i Mazur, województwa kujawsko-pomorskiego oraz innych regionów.

W programie znajdą się degustacje polskich i ukraińskich dań, pokazy kulinarne, konkursy i zabawy, a także rekonstrukcje historyczne i opowieści o dawnej, zapomnianej kuchni i niezwykłych produktach, przypominanych dziś przez historyków, etnologów, kucharzy oraz – przede wszystkim - przez lokalnych producentów. W programie będą także koncerty i pokazy tańców ukraińskich.

Podczas pikniku odbędzie się jarmark produktów regionalnych i tradycyjnych. Będzie można spróbować, zakupić, a nawet wygrać czy dostać w prezencie niezwykłe smakołyki. Kucharze i rzemieślnicy opowiedzą o swojej pracy i ulubionych potrawach, a wszystko to będzie się działo w pięknej kozackiej stanicy w Gutkowie pod Olsztynem.

Dwa barszcze i piernik. Polsko-ukraiński piknik kulinarno-kulturalny
7 sierpnia 2015 r.
Osada Ataman w Gutkowie k. Olsztyna

Teren wystawowy:
14.00 Początek imprezy. Otwarcie jarmarku produktów regionalnych i tradycyjnych
15.15 Specjały Tomasza Weltera. Chłodniki: pokaz kulinarny i degustacja
16.00 Specjały Tomasza Weltera. Barszcz: warsztaty kulinarne i degustacja
Portret jedzenia. Artysta-grafik Zbigniew Urbalewicz z Instytutu Sztuk Pięknych UWM
16.30 Występ ludowego zespołu dziecięcego z Kamionki Buskiej (Ukraina)
17.00 Degustacja specjałów Tomasza Weltera. Pierogi: konkurs i degustacja.
18.00 Koncert zespołu Tuhaj-Bej

Wiata:
15.45 Skrzydełko i marchewka, czyli opowieści o jedzeniu
Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu, Pierogi ukraińskie i smak Mazur . Czy historia może być nauczycielką gotowania?
Dr Aleksandra-Kleśta Nawrocka, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Skrzydełka po mennonicku. Kuchnia mennonitów z Pomorza jako przykład powrotu do tradycji
Dr Katarzyna Tkacz, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Marchewka czy kebab? Jak jeść zdrowo i smacznie
17.00 Konkurs plastyczny dla dzieci. Fundacja Wyłom i sklep dla plastyków Art Barbara w Olsztynie



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB