Zapraszamy na niezwykłe wydarzenie kulinarne: polsko-ukraiński piknik organizowany w malowniczej kozackiej stanicy Ataman w Gutkowie. Posmakujemy dwóch tak bliskich sobie, ale jednak różnych kuchni. Do polskiego i ukraińskiego barszczu dodamy toruńskiego piernika i wiele tradycyjnych przysmaków z Warmii i Mazur, województwa kujawsko-pomorskiego oraz innych regionów.
Dwa barszcze i piernik. Polsko-ukraiński piknik kulinarno-kulturalny
7 sierpnia 2015 r.
Osada Ataman w Gutkowie k. Olsztyna
Teren wystawowy:
14.00 Początek imprezy. Otwarcie jarmarku produktów regionalnych i tradycyjnych
15.15 Specjały Tomasza Weltera. Chłodniki: pokaz kulinarny i degustacja
16.00 Specjały Tomasza Weltera. Barszcz: warsztaty kulinarne i degustacja
Portret jedzenia. Artysta-grafik Zbigniew Urbalewicz z Instytutu Sztuk Pięknych UWM
16.30 Występ ludowego zespołu dziecięcego z Kamionki Buskiej (Ukraina)
17.00 Degustacja specjałów Tomasza Weltera. Pierogi: konkurs i degustacja.
18.00 Koncert zespołu Tuhaj-Bej
Wiata:
15.45 Skrzydełko i marchewka, czyli opowieści o jedzeniu
Prof. Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu, Pierogi ukraińskie i smak Mazur . Czy historia może być nauczycielką gotowania?
Dr Aleksandra-Kleśta Nawrocka, Slow Food Polska Convivium Gruczno, Skrzydełka po mennonicku. Kuchnia mennonitów z Pomorza jako przykład powrotu do tradycji
Dr Katarzyna Tkacz, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Marchewka czy kebab? Jak jeść zdrowo i smacznie
17.00 Konkurs plastyczny dla dzieci. Fundacja Wyłom i sklep dla plastyków Art Barbara w Olsztynie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez