Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy

2015-11-18 20:19:26 (ost. akt: 2015-11-18 17:29:23)
Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

Już w najbliższą sobotę, 21 listopada pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie staną się areną, na której rywalizować będą profesjonalni kucharze, uczniowie i inni amatorzy sztuki kulinarnej podczas X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Do konkursu zgłoszono 27 produktów i 10 potraw.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Kolejny i ostatni już finał subregionalny odbędzie się 28 listopada w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, natomiast regionalny finał konkursu odbędzie się 5 grudnia
w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. 

Konkurs organizowany jest od 2006 r. we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą i Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn.

mat. prasowe


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB