Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.
Pałac MORTĘGI HOTEL&SPA, Mortęgi koło Lubawy
Godz.12.00 Przejazd Świętego Marcina na białym koniu z towarzyszeniem rycerzy (pod Wiatę)
Godz.12.00 Oficjalne otwarcie imprezy
Godz.12.30-14.00 Marcińskie Talenty, występy i konkurs wokalistów o nagrodę publiczności (głosowanie publiczności)
Godz.13.00 Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni – jak przygotować wspaniałe danie
z gęsi (taras przy restauracji Szlacheckiej)
godz.14.30 Ogłoszenie wyników konkursu wokalnego – wręczenie nagród
Godz.11.00-15.00 Pokazy straży
Godz.11.00-16.00 Dmuchańce, bunji, plac zabawa dla maluchów, zjeżdżalnia
(za dodatkową opłatą)
Godz.11.00-15.00 Spichlerz – zabawy przy muzyce prowadzone przez animatorki –
w programie m.in. przygotowywanie wspólnie z dziećmi przebrań (korony, pelerynki), nauka tańca, gry i zabawy
Godz.11.00-16.00 Stoiska rzemieślnicze i rycerskie - wspaniały pomysł na wyjątkowe zakupy- rzeźbiarz, garncarz, hafciarki, malarki, maskotki, kowal
Godz.11.30, 12.30, 13.30, 14.30 - Zwiedzanie zespołu pałacowo-parkowego - spotkanie przed Recepcją
Godz.12.00, 13.00, 14.00 Odwiedzamy mini zoo z przewodnikiem (opowieści o naszych gęsiach i innych zwierzętach)
Godz. 11.00-16.00 Zapraszamy do Spichlerza, gdzie można zamówić pajdę chleba ze smalcem, grochówkę, kiełbaski, bigos, Piwo Mortęskie, napoje, grzane wino
Godz. 13.00-22.00 Restauracja SZLACHECKA poleca gęsinę, rogale marcińskie, czerninę i inne specjały, przygotowane z okazji dnia Świętego Marcina
www.palacmortegi.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez