Gęsina na Świętego Marcina w Pałacu Mortęgi

2017-11-09 10:12:50 (ost. akt: 2017-11-09 10:19:15)
Inne 11 listopada 2017
Gęsina na Świętego Marcina w Pałacu Mortęgi

Autor zdjęcia: archiwum

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.

Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. Dla nas Polaków konieczne jest przywrócenie tego zwyczaju. Tym bardziej, że jest to dzień Święta Niepodległości, które zasługuje na specjalne wyróżnienie w każdym wymiarze, również kulinarnym. Dobrym przykładem takiego zwyczaju są Stany Zjednoczone Ameryki, gdzie w Dniu Dziękczynienia spożywa się pieczonego indyka.

O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina”czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem gęś znajdziemy staropolski tekst znakomicie ilustrujący znaczenie gęsi: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.

Pałac Mortęgi przyłącza się do tej tradycji i specjalnie na ten czas przygotowuje specjalne dania, m.in. sałatkę z gęsią wątróbką podaną z jabłkiem i cebulą, faszerowaną pierś z gęsią podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, ravioli z gęsią i żurawiną w cieście orkiszowym i oczywiście Rogale Marcińskie.

Punktem kulminacyjnym Rodzinnego Pikniku będzie Konkurs Wokalny Marcińskie Talenty o nagrodę publiczności. Oprócz tego goście odwiedzający w sobotę dobra rycerskie w Mortęgach będą mieli możliwość dokonania zakupów w licznych stoiskach rzemieślniczych, wziąć udział w zabawach przygotowywanych przez strażaków ochotników z Lubawy, skorzystać z zabaw na „dmuchańcach”, animacji dla dzieci i wielu innych atrakcji. Wstęp jest wolny.

GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA - sobota, 11. listopada, godz. 11.00-16.00
Pałac MORTĘGI HOTEL&SPA, Mortęgi koło Lubawy

PROGRAM
Godz.12.00 Przejazd Świętego Marcina na białym koniu z towarzyszeniem rycerzy (pod Wiatę)
Godz.12.00 Oficjalne otwarcie imprezy
Godz.12.30-14.00 Marcińskie Talenty, występy i konkurs wokalistów o nagrodę publiczności (głosowanie publiczności)
Godz.13.00 Warsztaty kulinarne z Szefem Kuchni – jak przygotować wspaniałe danie
z gęsi (taras przy restauracji Szlacheckiej)
godz.14.30 Ogłoszenie wyników konkursu wokalnego – wręczenie nagród

W trakcie trwania imprezy zapraszamy do korzystania z atrakcji:
Godz.11.00-15.00 Pokazy straży
Godz.11.00-16.00 Dmuchańce, bunji, plac zabawa dla maluchów, zjeżdżalnia
(za dodatkową opłatą)
Godz.11.00-15.00 Spichlerz – zabawy przy muzyce prowadzone przez animatorki –
w programie m.in. przygotowywanie wspólnie z dziećmi przebrań (korony, pelerynki), nauka tańca, gry i zabawy
Godz.11.00-16.00 Stoiska rzemieślnicze i rycerskie - wspaniały pomysł na wyjątkowe zakupy- rzeźbiarz, garncarz, hafciarki, malarki, maskotki, kowal
Godz.11.30, 12.30, 13.30, 14.30 - Zwiedzanie zespołu pałacowo-parkowego - spotkanie przed Recepcją
Godz.12.00, 13.00, 14.00 Odwiedzamy mini zoo z przewodnikiem (opowieści o naszych gęsiach i innych zwierzętach)
Godz. 11.00-16.00 Zapraszamy do Spichlerza, gdzie można zamówić pajdę chleba ze smalcem, grochówkę, kiełbaski, bigos, Piwo Mortęskie, napoje, grzane wino
Godz. 13.00-22.00 Restauracja SZLACHECKA poleca gęsinę, rogale marcińskie, czerninę i inne specjały, przygotowane z okazji dnia Świętego Marcina

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!
www.palacmortegi.pl



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB