Orientacja.pl
Home

Festiwal smaków regionalnych i nie tylko w Ostródzie

2016-04-28 15:40:45 (ost. akt: 2016-05-04 15:09:18)
Festiwal smaków regionalnych i nie tylko w Ostródzie

Autor zdjęcia: Mat. organizatora

Kulinarne warsztaty, konkursy, stoiska z lokalnymi potrawami, a także wielkie wspólne gotowanie zupy rybnej. To wszystko i jeszcze więcej czeka na was podczas I edycji imprezy „Mazury HoReCa festiwal smaków”, która odbędzie się 14 maja w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie.

To będzie prawdziwy festiwal smaków, i to bardzo różnorodnych. Kulinarne tradycje regionalne uczestnicy poznają podczas kiermaszu „Smaki regionów”, na którym lokalni producenci żywności zaprezentują swoje produkty, takie jak nalewki, sery, kiełbasy, ryby, pieczywo czy miód. Nie zabraknie także znanych i lubianych food trucków, które będą oferować żywność z różnych zakątków świata. Jednak „Mazury HoReCa festiwal smaków” to nie tylko okazja do skosztowania pysznych potraw, ale także do nauki ich przyrządzania. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach peklowania, wędzenia czy pieczenia chleba, a także robienia sushi. Będą również zajęcia dla dzieci z przygotowywania dań drobiowych. Podczas imprezy profesjonalni kucharze staną do walki w dwóch konkursach - „Drób na polskim stole”, w którym zadaniem będzie przyrządzenie gęsiny, oraz „Zielona Budka Master Challenge”, czyli konkurs na najlepszy deser lodowy. Organizatorzy przewidzieli także szereg konkursów z nagrodami dla publiczności.

Poza tymi atrakcjami podczas wydarzenia uczestnicy będą mogli wziąć udział w dwóch ciekawych akcjach: wielkim gotowaniu zupy rybnej oraz próbie bicia rekordu w największej liczbie osób jedzących pierogi.

Całość imprezy poprowadzi znany i charyzmatyczny szef kuchni Karol Okrasa. Cena biletu na wydarzenia to 10 zł, dzieci - bezpłatnie. Więcej szczegółów na stronie www.mazuryhoreca.pl. Do zobaczenia na „Mazury HoReCa festiwal smaków”!

Program festiwalu:

godz. 10-17 - Food Truck Festiwal
godz.10- 17 - kiermasz kulinarny "Smaki Regionów"
godz.10-17 - pokazy i warsztaty peklowania oraz wędzenia
godz.10- 11 - warsztaty przyrządzania sushi
godz. 10- 13 - "Drób na Polskim Stole" - konkurs kulinarny dla profesjonalistów
godz. 11-15 - warsztaty drobiowe dla dzieci
godz. 12-13.30 - warsztaty pieczenia chleba
godz.13.30 - 14 - bicie rekordu w największej liczbie osób jedzących jednocześnie pierogi
godz. 14-17 - "Zielona Budka Master Challenge" - konkurs kulinarny dla profesjonalistów
godz.15-17 - warsztaty drobiowe dla dorosłych
godz.15-16.30 - wielkie gotowanie zupy rybnej

To jest uproszczona, mobilna wersja serwisu Orientacja.pl. Zachęcamy do odwiedzenia także pełnej wersji serwisu Orientacja.pl, dostosowanej do różnej wielkości ekranów.

2018 © Orientacja.pl