Wszystkich Świętych, Dzień Zaduszny. Karczma zaprasza na rodzinne obiady

2013-10-17 15:53:12 (ost. akt: 2013-10-31 20:31:41) Artykuł sponsorowany
Inne Gietrzwałd 1 listopada 2013 - 3 listopada 2013
Wszystkich Świętych, Dzień Zaduszny. Karczma zaprasza na rodzinne obiady

Zapraszamy do Karczmy Warmińskiej w Gietrzwałdzie na jesienne smaki potraw warmińskich. Żur, dzyndzałki, pyzy, pierogi, babka i kiszka ziemniaczana z borówkami, kluski warmińskie i słodkie kuchy to tylko niewielka część dań regionalnych, które można tu spróbować.

Na wsi zbiera się i wekuje owoce, warzywa i grzyby. W Karczmie przygotowuje się potrawy ze świeżych produktów prosto z pól i ogrodów. Nie brakuje tu ryb z mazurskich jezior i dziczyzny z warmińskich lasów. Jesienny wystrój dodaje kolorytu karczmie i razem z żywą muzyką regionalną tworzą wyjątkowo miły klimat. Zgromadzone tu stare meble, oryginalne przedmioty i sprzęt gospodarski stanowią ciekawy zbiór muzealny.

W każdą sobotę do obiadu popłynie wesoła muzyka z akordeonu, a w niedzielę gościom towarzyszyć będą popularne warmińskie piosenki w wykonaniu Kapeli z Zespołu Pieśni i Tańca „Warmia”.

Podczas jesieni i nadchodzącej zimy będzie się w Karczmie wiele działo: będą biesiady, tradycyjne zabawy z muzyką i tańcami. Karczma w życiu wsi zawsze była najważniejszą instytucją, jedynym miejscem spotkań sąsiedzkich, miejscem odbywania wesel, chrzcin, świąt i praktykowania wszelkiego rodzaju zwyczajów. Zapraszamy do Karczmy Warmińskiej wszystkich, którzy chcą poznać zwyczaje, kuchnię i folklor warmiński.

Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie czynna codziennie w godzinach 11.00 - 22.00. Rezerwacja miejsc tel. 089 512 34 23. Zamówienia dla grup tel/fax 89 512 34 57, e-mail: karczma@karczma.pl
www.karczma.pl

Terminarz imprez w Karczmie Warmińskiej:
26.10 - 08.11– Jesień w Karczmie - do karczmy na ryby, na grzyby i warzywa z ogrodu - placki ziemniaczane, babka ziemniaczana, surówki i ciasta z owocami. W każdą sobotę i niedzielę muzyka na żywo !
9-11.11 i 17.11– Gęsina na Św. Marcina – od 9 do 17 listopada w karczmie potrawy z gęsiny. W każdą sobotę i niedzielę muzyka na żywo !
18.11 – 29.11 – Warmińska spiżarnia - zimowe zapasy , świniobicie – mięsa i podroby, wędzenie , pieczenie: schab, karkówka, żeberka, łopatka, szynka, golonka oraz tradycyjna świeżynka. W każdą sobotę i niedzielę muzyka na żywo
30.11 – Andrzejkowy wieczór – zabawa z muzyką i biesiadą





Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB