Najlepszych w Europie serów farmerskich będzie można spróbować podczas festiwalu "Czas na ser" w Lidzbarku Warmińskim w dniach od 12 do 14 czerwca.
Oficjalne otwarcie festiwalu zaplanowano na sobotę o godz. 9.30. Nieoficjalnie festiwal rozpocznie się już w piątek. Pierwszy dzień jest przeznaczony na konkurs na najlepszy ser festiwalu. Tego dnia odbędzie się też sympozjum serowarskie skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych.
W sobotę rano na dziedzińcu lidzbarskiego przedzamcza staną stoiska ze zdrowymi, produkowanymi tradycyjnymi metodami serami oraz dodatkami do nich (także nalewkami, piwami i winami niepasteryzowanymi). Będzie można nie tylko spróbować najsmaczniejszych serów Europy, ale też je kupić. Organizatorzy planują także warsztaty. Będzie się można na nich dowiedzieć między innymi jak zrobić kefir i jogurt w domu, ale też poznać smaki najlepszych serów ze Szwecji, z Niemiec i Litwy. Dzieci będą mogły nauczyć się robienia twarogu pod czujnym okiem samej Agnieszki Kręglickiej i zabawić się w miasteczku, gdzie odbędą się gry i zabawy z nagrodami.
Co roku sporym zainteresowaniem festiwalowych gości cieszy się też gratisowa zupa serowa, która jest już tradycją "Czasu na ser".
Festiwal zakończy się 14 czerwca o godz. 16.00.
lub
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez