W sobotę 5 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbędzie się regionalny finał X edycji konkursu Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy. Zwycięzcom puchary wręczy marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.
Do zmagań finałowych zostali zakwalifikowani zdobywcy I miejsca w finałach subregionalnych w Elblągu, Szczytnie i Ełku, czyli 24 produkty oraz osiem potraw.
Odkryte unikatowe przepisy kulinarne z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego zostaną wydane w publikacji „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Konkurs ma również promowć jedyne w swoim rodzaju produkty i potrawy, specyficzne dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Konkurs organizowany jest od 2006 roku przez samorząd województwa warmińsko-mazurskiego we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą i Punktem Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn. W roku 2008 została zmieniona jego formuła – przedmiotem konkursu oprócz potraw zostały też produkty.
Zmagania rozpoczynają się o godz. 10.00, ogłoszenie wyników zaplanowano na godz. 14.30.
Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
jetta #1873564 | 88.156.*.* 4 gru 2015 16:35
Ktoś wie, co tam u Hutnikiewicza? Jakiś wyroczek może już był?
Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! odpowiedz na ten komentarz
bartolini bartłomiej #1873368 | 195.20.*.* 4 gru 2015 14:02
Nieoficjalnie I miejsce zdobyła potrawa "Grillowany Igor pod beszamelem w towarzystwie bitek z Władka"
Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! odpowiedz na ten komentarz
Karol #1873327 | 37.8.*.* 4 gru 2015 13:23
Hutnikiewicz i Bogdanowski w Jury ?
Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! odpowiedz na ten komentarz