Podczas tegorocznej majówki Foodtrucki przyjadą po raz pierwszy nad polskie jeziora. Pasjonaci dobrego jedzenia będą mieli aż 4 dni na spróbowanie potraw z czterech stron świata.
Inauguracja całego wydarzenia odbędzie się w sobotę 29 kwietnia w Ełku, na skwerze przy ul. Pułaskiego nad samym jeziorem. Tam Foodtrucki będą stacjonować do niedzieli i cieszyć wasze podniebienia. W poniedziałek 1 maja impreza przenosi się do Augustowa na Błonie nad rzeką Nettą, gdzie również zagości przez dwa dni.
W kulinarną podróż zabierze was czołówka polskiego streetfoodu. Miłośnicy smaków będą mogli skosztować oryginalnych bawarskich kiełbasek z Wurst Kiosku, pysznej włoskiej pizzy z Disco Volante czy kuchni węgierskiej. Bardzo interesująco prezentuje się również ukraiński projekt Soup Culture, czyli rozmaite zupy kremy podawane w jadalnych kubkach, a wszystko tylko z ekologicznych produktów. Jeżeli preferujecie bardziej tradycyjne smaki kuchni polskiej to zapraszamy do trucka Pierogi z drogi.
Oczywiście nie zabraknie kuchni zza wielkiej wody. Pyszne burgery będą serwowali chłopaki z Gorących Kawałków – 100 % wołowiny, pyszna chrupiąca bułka i mnóstwo świeżych dodatków. Jeżeli będziecie mieli ochotę na soczystego pulled porka, czyli szarpaną wieprzowinę podawaną w rumianym pieczywie to zapraszamy do ekipy Świnki Trzy.
Interesuje was kuchnia Tex-Mex? Wheel Meal sprosta waszym oczekiwaniom serwując burritos, tacos czy quesadillas z oryginalnymi meksykańskimi dodatkami.
Macie ochotę na coś bardziej egzotycznego? Nic prostszego wystarczy wybrać się do Tsongkha Momo na pyszne pierożki tybetańskie na parze w oryginalnych kompozycjach smakowych z sosami i dodatkami wedle gustu. Bałkański burger, meksykańskie burrito czy tajski wrap to nie propozycja z trzech różnych trucków, to menu Los Santos Bar, który serwuje najlepsze międzynarodowe dania zarówno w formie przekąskowej jak i wygodnym sandwiczu.
Kuchnia bliskowschodnia? Oczywiście, zapraszamy do Arabeski na pyszną jagnięcinę czy wegetariański falafel inspirowany smakami Syrii, z dodatkami, które sam możesz sobie skomponować.
Nie zabraknie również klasyki streetfood'u czyli hot-dogów. Hotdogarnia serwuje hot-dogi w pięciu różnych smakach z grillowanymi kiełbaskami i mnóstwem dodatków, do tego oczywiście frytki belgijskie będą pasowały idealnie.
Nie zapomnieliśmy również o deserach. Tych bardziej klasycznych jak lody i gofry z Latającej Krówki, przez karmelowe ciastka kominowe z Węgierskich Kołaczy do hiszpańskiego przysmaku - churros ze Złocistych Paluchów Churros.
Organizatorzy przygotowali również mnóstwo atrakcji dla najmłodszych i co najważniejsze kompletnie bezpłatnie. Będzie dmuchamy zamek i zjeżdżalnia, strefa dla maluszków z huśtawką, mini zjeżdżalnią i zabawkami interaktywnymi. Podczas całej imprezy będą prowadzone gry animacyjne oraz konkursy dla dzieci. Nie zabraknie również malowania buziek, pokazu wielkich baniek czy zwierzątek z baloników. Dla wszystkich najmłodszych uczestników dostępna będzie bezpłatnie wata cukrowa.
Podczas całej imprezy będziecie mogli również liczyć na mnóstwo promocji i gratisów, ale o tym dowiecie się na miejscu:) Zapraszamy 29 i 30 kwietnia do Ełku oraz 1 i 2 maja do Augustowa na niezapomnianą zabawę kulinarną.
Szczegóły i więcej informacji o majówce i nie tylko znajdziemy na stronie Facebookowej
FOODTRUCKOWA MAJÓWKA
FOODTRUCKOWA MAJÓWKA