Tak, to już najwyższy czas na ser! Do Lidzbarka Warmińskiego zjadą się serowarzy z całej Europy. Znowu będziemy mogli spróbować najsmaczniejszych i najzdrowszych serów, produkowanych tradycyjnymi metodami. Poznamy nowe smaki. Nauczymy się też jak łączyć sery i oliwy oraz cydr.
W dniach 2-4 czerwca 2017 producenci i amatorzy tradycyjnych serów już siódmy raz spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu Krasicki na VII Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i tradycyjnych.
Festiwal „Czas na Ser” to święto serowej braci, to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu i promocji „zapomnianych” smaków.
To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji, wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów.
Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską.
Pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. Planowane jest seminarium oraz ocena serów zgłoszonych do konkursu przez jury.
Udział w seminarium może wziąć każdy, kogo interesują technologiczne, sanitarne i prawne aspekty serowarstwa farmerskiego.
PROGRAM
Piątek 2 czerwca, godz.15.00
Program seminarium:
1.Prezentacja Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych (pierwszy raz w Polsce!!!)
2.Produkcja mozzarelli w warunkach farmerskich
3.Dynamika zmian kwasowości podczas produkcji różnych produktów mleczarskich
4.Znaczenie mycia i dezynfekcji jako elementu dobrej praktyki higienicznej (GHP)
5.Moja serownia.
6.Komentowana degustacja „Sery Europy”.
Program seminarium:
1.Prezentacja Europejskiego Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych (pierwszy raz w Polsce!!!)
2.Produkcja mozzarelli w warunkach farmerskich
3.Dynamika zmian kwasowości podczas produkcji różnych produktów mleczarskich
4.Znaczenie mycia i dezynfekcji jako elementu dobrej praktyki higienicznej (GHP)
5.Moja serownia.
6.Komentowana degustacja „Sery Europy”.
Kolejne dwa dni będą otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy będą mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Będzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich.
W tym roku znów spodziewamy się wizyty serowarów litewskich.
W tym roku znów spodziewamy się wizyty serowarów litewskich.
Zainteresowani będą mogli uczestniczyć w warsztatach smaku, podczas których będą mogli poznać sery na co dzień niedostępne na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach i sposobach łączenia z innymi produktami. Pierwszy raz na warsztatach pojawią się sery z Austrii.
Program warsztatów:
Sobota
11.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Ser i oliwa, czyli jak łączyć różne sery i różne oliwy rzemieślnicze.
13,30 Sery litewskie
15.00 Sery austriackie
11.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Ser i oliwa, czyli jak łączyć różne sery i różne oliwy rzemieślnicze.
13,30 Sery litewskie
15.00 Sery austriackie
Niedziela
10.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Sery litewskie.
13.15 Sery i konfitury cytrynowe, czyli sery po nowemu.
14.30 Sery austriackie.
10.00 Sery i cydr, czyli jak trafnie połączyć sery i różne typy cydru.
12.15 Sery litewskie.
13.15 Sery i konfitury cytrynowe, czyli sery po nowemu.
14.30 Sery austriackie.
Jak zwykle, festiwalowi będzie towarzyszyć szereg atrakcji dla dorosłych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. Ciesząc się na spotkanie z Państwem, kolejny raz zapraszamy w dniach 2-4 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego – serowej stolicy Polski!
(www.czasnaser@pl, www.agrovis.eu, www.lidzbarkwarminski.pl, www.hotelkrasicki.pl, wwwlidzbarkwarminski.wm.pl)